HELANG | SULTAN ALAEDDIN SULEIMAN SHAH COLLEGE
» ARTICLE » HELANG

HELANG

         

 

Burung helang adalah (umumnya) burung mangsa berukuran besar yang bermaksud bahawa burung helang adalah salah satu pemangsa yang paling dominan di langit. Burung helang paling sering dijumpai di Hemisfera Utara termasuk Eropah, Asia dan Amerika Utara. Burung helang juga dijumpai di benua Afrika.

Terdapat lebih daripada 60 spesies helang yang berbeza di dunia dengan hanya 2 spesies helang yang terdapat di Amerika Syarikat dan Kanada. Walau bagaimanapun, salah satu spesies helang ini adalah salah satu spesies helang yang paling biasa, helang botak. Walaupun namanya, helang botak mempunyai kepala bulu yang penuh tetapi warna putihnya yang terang menjadikan helang botak itu sangat dapat dibezakan. Helang emas adalah satu-satunya spesies helang lain yang terdapat di benua Amerika.

Ukuran helang bergantung kepada spesies helang. Burung helang boleh berukuran dari 40cm hingga ketinggian lebih dari 1m. Lebar sayap helang cenderung sekurang-kurangnya dua kali ganda panjang badan helang. Burung helang mempunyai bulu di hujung sayapnya yang helang bergerak ke atas dan ke bawah untuk menolong mereka ketika terbang.

Burung helang adalah pemangsa yang dominan dan dikenali sebagai burung pemangsa. Burung helang memakan burung dan kelawar yang lebih kecil di langit dan mamalia kecil dan ikan di tanah. Helang terkenal dengan penglihatannya yang luar biasa. Penglihatan helang sangat baik sehingga seekor helang nampaknya dapat melihat seekor tikus di tanah ketika helang masih tinggi di langit.

Helang digunakan sebagai simbol dalam banyak bendera dan lambang kebangsaan di seluruh dunia, kerana helang dipercayai menyerupai kekuatan atau nasib baik. Burung helang adalah pemangsa yang dominan dan kejam di persekitarannya dan oleh itu helang mempunyai sangat sedikit pemangsa semula jadi. Burung helang kemungkinan besar akan diburu oleh binatang yang lebih kecil ketika mereka anak ayam atau masih muda dan tidak berpengalaman sehingga mereka cukup rentan.

Helang betina membina sarangnya di puncak pokok tinggi atau di tebing tinggi di mana mereka berada di tempat paling selamat. Burung helang cenderung bertelur dua telur, yang menetas setelah kira-kira sebulan. Namun dalam banyak spesies helang, salah satu anak ayam helang secara semula jadi sedikit lebih kuat daripada anak ayam yang lain, dengan anak ayam yang lebih kuat umumnya membunuh saudara kandungnya yang lebih lemah.

Burung helang telah menyesuaikan diri dengan gaya hidup pemangsa dominan mereka. Burung helang tidak hanya memiliki penglihatan yang luar biasa dan akan melambung dengan cepat di udara untuk burung yang begitu besar, tetapi burung helang juga memiliki paruh runcing dan kaki lincah yang dikenal sebagai talon. Paruh helang direka dengan sempurna untuk merobek daging dari tulang, dan cakar helang begitu kuat sehingga helang dapat membawa mangsa ke kakinya sehingga sampai ke tempat yang selamat untuk memakannya.

Fakta Kaki Helang

 • Helang mempunyai kaki besar dan cakar yang disesuaikan khas yang dikenali sebagai talon.
 • Talon helang sangat kuat dan kuat dan membolehkan helang menangkap mangsa di tanah atau di air ketika helang masih di udara.
 • Talon helang dirancang untuk membawa mangsa melalui udara dan mereka cukup kuat untuk menahan ikan yang beratnya lebih banyak daripada helang.
 • Kaki helang mempunyai empat jari kaki yang kuat, dan di hujung jari kaki ini terdapat cakar melengkung yang besar yang membolehkan helang menyambung ke mangsanya.
 • Talon helang bayi sangat pendek jika dibandingkan dengan talon helang dewasa, dan diperlukan beberapa tahun untuk kaki elang bayi berukuran penuh.

Fakta Gigi Helang

 • Burung helang mempunyai paruh tajam dan runcing yang sering digunakan helang untuk merebut mangsa.
 • Helang menggunakan paruh yang tajam untuk menggigit haiwan di dasar tengkorak mereka untuk membunuhnya sebelum menelannya secara keseluruhan.
 • Paruh helang sangat kuat dan kuat, walaupun mereka jarang membawa mangsa di paruhnya untuk jarak yang jauh.
 • Paruh helang terbuat dari keratin dan oleh itu tumbuh terus, seperti rambut dan kuku manusia.
 • Paruh helang hampir sepanjang kepala helang dan helang menggunakan hujung paruh yang bersangkut untuk merobek mangsa yang terlalu besar untuk ditelan keseluruhan.

Lihat semua 22 haiwan yang bermula dengan E

Sumber

 1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
 2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
 3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
 4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
 5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
 6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
 7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Ensiklopedia Burung

Date of Input: 07/10/2022 | Updated: 07/10/2022 | zulkif

MEDIA SHARING

SULTAN ALAEDDIN SULEIMAN SHAH COLLEGE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 7358/ 7384
-
SXCVMA4:12:48